• Advertisements

Cand se schimba culoarea ochilor la bebelusi

Image and video hosting by TinyPic
Una din cele mai dese întrebări ale parintilor cu privire la aspectul copilului lor este ” Ce culoare vor avea ochii bebelusului meu ? ” . Răspunsul este departe de a fi simplu caci , în general, se află într-o reţetă complicata de gene şi factori ereditari pe care geneticienii chiar şi astăzi,  încă nu le înţeleg pe deplin .

Culoarea ochilor unei persoane depinde de cantitatea unui pigment numit melanina prezent în iris ( melanina este de asemenea, responsabila pentru colorarea pielii noastre ). Oamenii cu ochi albaştri , au sume relativ mici de melanina , in timp ce persoanele cu ochii caprui ,au o mulţime de melanina . Persoanele cu alte culori , în general, se încadrează undeva în mijlocul acestor două extreme. Ceea ce determină cât de mult melanina este prezentă în iris, este determinat de genetica ereditara .

Un copil va moşteni genele de la ambii părinţi şi aceste gene combinate, vor determina culoarea eventuala a ochilor . ” Eventuala “, deoarece toti copiii ( cu câteva excepţii ) încep viata , cu ochi albastrii , gri sau maro .

Culoarea ochilor, prin urmare, se poate schimba cand corpul incepe sa produca melanina – şi acest lucru poate dura până la trei ani ( deşi pentru majoritatea copiilor această schimbare se va produce de la aproximativ 6 luni , la un an) .

O concepţie comună greşită , este că părinţii cu ochi caprui vor avea doar un copil cu ochi caprui . Acest lucru nu este corect , deoarece este în întregime posibil pentru parintii cu ochi caprui, de a avea urmaşi cu ochii albastri (sau orice altă culoare ). Desigur, anumite combinaţii de culoare a ochilor vor mări sau micşora şansele unei culori a ochilor . De asemenea, doar pentru că ambii părinţi au ochii albastri sau verzi , nu înseamnă că copilul va mosteni culoarea ochilor aceeaşi . Acest lucru se datorează faptului că oamenii poarta doua copii ale genelor , una de la mamă şi una de la tată .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: