• Advertisements

Grădinile suspendate din Babilon

Image and video hosting by TinyPic
Grădinile suspendate ale Semiramidei sau, mai corect, Grădinile suspendate din Babilon au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea pentru una din soțiile sale, Amytis sau Amuhea. Ele figurau în antichitate printre cele Șapte minuni ale lumii antice. După o veche legendă, răspândită în special de scriitorii greci, ar avea o origine mult anterioară: ele ar fi fost construite de regele Ninus întemeietorul orașelor Ninive și Babilon, pentru soția sa Semiramida.

Philo din Bizant spune despre aceste gradini: “Gradinile Suspendate au plante cultivate deasupra nivelului solului si radacinile copacilor sunt infipte intr-o terasa superioara mai degraba decat in pamant. Intreaga greutate este sustinuta de coloane de piatra. Apa era ridicata cu un sistem de scripeti si curgea de sus pe canale special amenajate. Aceste ape irigau intreaga gradina saturind radacinile plantelor si tinind umeda intreaga zona. Aceasta face ca iarba sa fie permanent verde si copacii bine dezvoltati.”

Geograful grec Strabo a facut o descriere a gradinilor in secolul I i. Hr., spunand ca gradinile erau alcatuite din mai multe terase dispuse una deasupra celeilalte. Stalpii de sustinere, arcadele si terasele erau construite din caramida si ciment. Mai exact, fiecare terasa era formata dintr-un strat de trestii impletite, peste care se aseza un strat de caramizi arse, lipite cu ciment. In final, mai era turnat un strat de plumb topit, si abia apoi stratul de pamant, gros de 3 metri, astfel incat si cei mai mari copaci sa poate prinde radacini. Conform istoricului grec Diodorus, cea mai de sus terasa a gradinii era cam la nivelul zidurilor de aparare ale orasului.

Exista si teoria conform carei existenta gradinilor suspendate din Babilon este pura fictiune, infrumusetata de imaginatia istoricilor. Fie ca au existat cu adevarat sau nu, gradinile suspendate raman una din minunile lumii antice la care omenirii ii place sa viseze, iar re-crearea lor astazi, cu toata tehnologia moderna, ar pune probleme chiar si celor mai priceputi arhitecti si gradinari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: