Diete pentru diabet

Regimul dietetic este deosebit de important in toate tipurile de diabetzaharat si trebuie respectat indiferent de tratamentul medicamentosurmat.

Pentru a fi eficient, regimul trebuie sa fie individualizat in functiede varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si deeventualele boli asociate(obezitate, hipertensiune arteriala, afectiunirenale etc.).

Iata, pentru inceput, cateva recomandari generale in dieta diabeticilor:
– calorii: diabeticul cu greutate normala are nevoie de aceleasi valoricalorice ca si individul sanatos, caloriile provenind insa din proportiidiferite de lipide, glucide, proteine. Cei supraponderali vor urma unregim hipocaloric(cu mai putine calorii), iar cei subponderali- regimhipercaloric;
– glucide: 50-55% din aportul caloric(cca 300gr./zi) evitandu-se glucidelesimple cu absorbtie rapida si produsele rafinate cum sunt zaharul siderivatele acestuia;
– proteine: 12-15% din calorii(cca 1gr/kg/zi); in caz de afectare renalanu se vor depasi 0,8gr/kg/zi;
– lipide: 30-35% din calorii (cca 125gr/zi);
– fibre alimentare: 30-35 gr./zi provenind din legume, fructe, cereale,leguminoase;
– aport de sare: mai putin de 7 gr/zi, iar la hipertensivi nu se vordepasi 3gr.

Un diabetic trebuie sa manance cate putin, dar mai des (5-6 mese pe zi),sa respecte anumite ore fixe de masa, iar cina sa fie cu cel putin 2ore inainte de culcare.

Alimente permise pacientului diabetic:
– rosii, ardei gras, ciuperci, castraveti, varza, vinete, praz, salata,morcovi, telina, sfecla, ceapa uscata, usturoi;
– pepene, lamai, capsuni, cirese, coacaze, nuci;
– carne, peste si derivatele lor;
– lapte si derivate (branzeturi, smantana, frisca, unt);
– oua;
– bauturi nealcoolice preparate fara zahar(cu indulcitori).

Alimente cu continut glucidic mare, interzise diabeticilor:
– zahar, miere, malt;
– biscuiti, prajituri preparate cu zahar, bomboane, ciocolata, halva;
– smochine, stafide, curmale, prune uscate, struguri, dulceturi,marmelada;

Alimente ce trebuie consummate doar dupa cantarire:
– paine alba;
– paine graham;
– cartofi, fasole boabe, mazare boabe;
– orez.

Pentru un adult tanar cu inaltime de 170 cm si greutate de 70kg, carerealizeaza o activitate fizica medie (consum energetic de 40cal/kg/zi),un exemplu de regim poate fi urmatorul:

Dimineata: lapte cu cafea(250 gr.), paine (60 gr.) cu branza de vaci(100 gr.) si ardei gras
Gustare: paine(40 gr.) cu unt(20 gr.) si parizer(100 gr.), fructe(100gr.)
Dejun: supa limpede de legume cu crutoane (paine 100 gr.), perisoarecu verdeturi si pireu de cartofi(150 gr.), salata verde, paine(60 gr.),compot cu zaharina(100 gr. fructe)
Gustare: branza telemea(50 gr.) cu rosii si paine(40 gr.), fructe(100gr.)
Cina: salata asortata, paine(40 gr.), budinca de orez cu carne, cremade ou (o cescuta)
La culcare: lapte(250 ml.) si paine(20 gr.)
Total calorii: 2800/zi

Un alt regim in diabetul fara complicatii, de data aceasta insumand 1600calorii este urmatorul (este necesara ajustarea dietei in functie deactivitatea fizica, sex – necesarul caloric zilnic in functie de acesteaspecte a fost prezentat intr-un articol trecut):

Dimineata: ceai cu zaharina, paine(20 gr.), branza de vaci(50 gr.)
Ora 11.30: iaurt(250 gr.)
Ora 15: supa de rosii cu legume, musaca din carne(100 gr.) si cartofi(150gr.), salata de varza, paine(40gr.)
Ora 18: gelatina din fructe(100 gr.) si frisca
Ora 21: crap la cuptor cu garnitura de morcovi(200 gr.) si rosii, spumade gris(15 gr. gris) cu lapte(250 gr.) si mar ras(200 gr.), paine(40 gr.)
Total calorii:1600/zi

Nu trebuie uitat ca regimurile de mai sus constituie exemple de urmatin cazul diabetului necomplicat (afectiuni renale, obezitate) si faraalte boli asociate (ulcer gastroduodenal cronic, colecistita cronica,hepatita cronica, hipertensiune arteriala etc.)

De asemenea, in cazul copiilor sau gravidelor ce sufera de diabet zaharat,este necesar ca acest regim sa fie ajustat. De aceea, in articoleleviitoare va voi prezenta unele modele de regim pentru cateva din cazurilede mai sus.

Pe langa categoriile de alimente care sunt permise in aceasta afectiune,este nevoie sa cunoasteti si anumite reguli de preparare a acestora,reguli care de multe ori nu sunt cunoscute de catre pacienti:

– nu se va folosi niciodata zaharul sau produsele zaharoase la pregatireaalimentelor;
– pentru a inlatura gustul amarui, observat uneori, al zaharinei sau alaltor indulcitori, acestia se vor dizolva in putina apa. Aceasta se vaadauga la sfarsitul pregatirii preparatului;
– prepararea sosurilor se face fara faina. Pentru ingrosare se pot folosilegumele trecute prin sita;
– painea, daca se consuma prajita, va trebui cantarita inainte de prajirepentru ca prin deshidratare creste cantitatea de glucide;
– fructele si legumele se cantaresc inainte de tratamentul termic(fierbere,coacere). Cel mai bine este insa sa se consume cat mai multposibil in stare cruda;
– in urma fierberii, pastele fainoase isi maresc volumul si vor contineaproximativ 20 gr. glucide la 100 gr. paste.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: